2012. december 6. Gén

December 6-án vendégünk volt Én+te+ö=gén, a Magyar Pszichedelikus Közösség honlapjának főszerkesztője. Két témával készült nekünk:

  •  Drogtörténelem - Az ősembertől a XXI. századig a tudatmódosító szerek használata
  •  Pszichedelikus kutatások jelenlegi helyzete. LSD, MDMA, Ayuaska, Ibogain

     

Az első témánk összefoglalója: 
a Drogtörténelem: a tudatmódosító szerek használata az ősembertől a XXI. századig

 

Sírleletek, agyagedény-minták, faragványok és szobrok tucatjai bizonyítják a szinte már közhelyszámba menő, de fontos tényt: a drogfogyasztás jelensége egyidős az emberi civilizációval. Az ember és a pszichoaktív szerek több ezer éve fennálló kapcsolatának kétségkívül egyik legizgalmasabb témája a hallucinogén drogok, mivel e szerek átmenetileg jelentősen módosíthatják az emberi tudatállapot szinte minden aspektusát, többek között az észlelést, a gondolkozást, és az érzelmeket.

 

A hallucinogén szerek közül megemlítendők pl. az ősi indiai Védákban említett szóma ital, a szibériai törzsek körében is ismert légyölő galóca, az ókori görög eleuziszi misztériumok vallásos ünnepeinek titokzatos kykeon itala, a mexikói kultúrák több évszázadra visszanyúló, rituális szerei a kék hajnalka és az „istenek húsa” néven tisztelt pszilocibingomba, valamint a dél-amerikai törzsi sámánhagyományok rituális szerei (yopo, ayahuasca). E szerek kultúrtörténete szervesen kapcsolódik a vallásos és misztikus élményekhez, a pszichiátriához és gyógyászathoz, valamint a társadalomhoz és a művészetekhez is. Az újkori gyógyszervegyészet sorozatos sikereket könyvelhetett el a botanika által egyre pontosabban meghatározott és rendszerezett növények főbb hatóanyagainak elkülönítésében, később pedig azok szintetizálásában is.

 

A hallucinogének XX. századi történelmének legnevezetesebb eseménye kétségtelenül az LSD pszichoaktív hatásainak Albert Hofmann svájci vegyész általi 1943-as felfedezése volt. A „bajkeverő csodagyereket” nem csupán a következő
 

 évtizedek neuropszichiátriai és pszichoterápiás kísérleteiben alkalmazták, hanem rekreációs használata a beat-nemzedék költőinek, íróinak, zenészeinek és képzőművészeinek hosszú sorát ihlette meg - főként Timothy Leary pszichológus széleskörű népszerűsítő tevékenysége által. A modern szerves kémia - többek között Alexander Shulgin vegyészmérnök munkája által - több száz új pszichoaktív szert, javarészt hallucinogén hatású fenetilaminokat és triptaminokat hozott létre, melyek közül az Ecstasy (MDMA) és egyéb „dizájner drogok” a 90-es évek elektronikus tánczenei kultúrájához kapcsolódva jelentős hatással voltak és vannak az új generációkra.


 

A második téma összefoglalója:
Pszichedelikus kutatások jelenlegi helyzete: LSD, MDMA, ayahuasca, ibogain

A ’60-as évek hippikorszakának társadalmi és kulturális változásaira - többek között a kannabisz és hallucinogének használatának robbanásszerű elterjedésére - az USA kormánya drogháború meghirdetésével válaszolt. A hagyományos növényi és új mesterséges hallucinogének használata egyúttal egy nemzetközi ENSZ-egyezménnyel is betiltásra került, ami gyakorlatilag több évtizedre beszüntette e szerek emberi alanyokon végzett tudományos kutatását is. Ezért örvendetes az a jelenlegi nemzetközi tudománypolitikai irányzat, mely ismét engedélyezi a hallucinogének kutatását és gyógyászati felhasználását, neves szakértők által pontosan megtervezett és vezetett projektek keretei között.

 

A hallucinogén szerek közül az utóbbi években az LSD, LSA, pszilocibin, MDMA, ketamin, ayahuasca és ibogain kerültek a tudományos érdeklődés középpontjába. A jelenleg már folyó kísérletek a depresszió és a fejfájások enyhítésére, a poszttraumatikus stressz zavar pszichoterápiájára, a rákos betegek szorongásának enyhítésére, valamint az alkoholizmus, ópiátfüggőség és egyéb addikciók megszüntetésére irányulnak. Bár a hallucinogének javarészének használata máig is tiltott, de a tiltás alól egyes észak- és dél-amerikai törzsi eredetű egyházak szakramentumai (peyote, ayahuasca) kivételt képezhetnek, ezért ezen vallásos csoportok szerhasználatának vizsgálata szintén része a modern szociális drogkutatásoknak.


 

Ha további információra szomjazol, itt egy Tilos rádió interjú Génnel a rendezvénnyel kapcsolatban.
 

Galéria
2012. december 6. Gén 1
2012. december 6. Gén 2
2012. december 6. Gén 3
2012. december 6. Gén 4
2012. december 6. Gén 5
2012. december 6. Gén 6
2012. december 6. Gén 7
2012. december 6. Gén 8
2012. december 6. Gén 9
2012. december 6. Gén 10
2012. december 6. Gén 11
2012. december 6. Gén 12
2012. december 6. Gén 13
2012. december 6. Gén 14
2012. december 6. Gén 15
2012. december 6. Gén 16
2012. december 6. Gén 17
2012. december 6. Gén 18

Hozzászólások

Nincs adat!

Hírlevél
*
Feliratkozás

Ha szeretnél időben értesülni a következő rendezvényünkről iratkozz fel hírlevelünkre.

Youtube csatorna
Gomoa.net